Amsterdam Tourist Guide Guide du tourisme à Amsterdam Toeristische gids van Amsterdam

Amsterdam


 


Amsterdam

 

Amsterdams oude stadscentrum wordt in noordelijke richting begrensd door het IJ en spreidt zich vervolgens als een spinnenweb van grachten en oude straatjes in zuidelijke richting uit. Omdat de meeste monumenten aan de grachten liggen, zijn ze zowel te voet als vanaf het water goed te bekijken. Met zijn zevenduizend officiële rijksmonumenten, waaronder de beroemde Amsterdamse puntgeveltjes, beschikt de stad over een ware cultuurschat. Dit maakt Amsterdam tot een van Europa ‘s meest sfeervolle steden.

Wie Amsterdam aandoet, kan niet zonder een bezoekje aan een van de houten huizen die gespaard zijn gebleven tijdens de grote stadsbranden van 1421 en 1452:

Het Houten Huys
Adres: Begijnhof 34
Het Houten Huis is een populaire toeristische trekpleister. Het is gebouwd rond 1424 en beschikt over een prachtig gedecoreerde houten topgevel in gotische stijl.

Het huis met de Hoofden
Adres: Keizersgracht 123
Het Huis met de Hoofden werd gebouwd in 1622 en bevindt zich zowel van binnen als van buiten nog grotendeels in de originele staat.

Dam en omgeving

Het Koninklijk Paleis
Gebouwd in de zeventiende eeuw als stadshuis, vormt het een prachtig voorbeeld van het Hollands classicisme. Het verkreeg zijn paleisfunctie tijdens de Franse bezetting, toen het ging dienen als huisvesting voor de jongere broer van Napoleon, die in 1808 werd aangesteld als koning der Nederlanden. Het pand wordt nog steeds gebruikt voor staatgelegenheden en bevat een van de mooiste ontvangstruimtes in Europa, de zogenaamde Burgerzaal.
Openingstijden:
Vanaf Pasen tot oktober: dagelijks open van 11.00 tot 17.00 uur, uitgezonderd de maand mei.
De maand mei en overige maanden: di-do van 12.30 tot 17.00 uur. Bij officiële gelegenheden en tijdens staatsbezoeken is het paleis gesloten.

Het Smalste Huis
Adres: Singel 7
Naar verluidt het smalste huis ter wereld.  De gevel is slechts 1 meter breed, al loopt het naar achter toe wel iets breder uit.

De Nieuwe Kerk
Adres: Dam, Amsterdam

Gelegen vlak naast het Koninklijk Paleis en een van de oudste gebouwen van de stad. De Nieuwe Kerk is opgetrokken in gotische stijl en stamt uit 1408. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor officiële Koninklijke ceremoniën als kroningen en huwelijken en verder worden er exposities en concerten gehouden.
Openingstijden: dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur; op donderdag van 10.00 tot 22.00 uur.
Gesloten op 25 december en 1 januari.

De Beurs van Berlage
Adres: Damrak 213

Met zijn strakke stijl wordt dit in baksteen opgetrokken gebouw wel gezien als het begin van de Moderne Nederlandse bouwkunst en diende als inspiratiebron voor de architecten van de Amsterdamse School. Tot 1984 deed het gebouw dienst als beursgebouw, waarna het in gebruik werd genomen als expositieruimte en als concertzaal van het Nederlands Filharmonisch Orkest. Hoewel het gebouw inwendig een grondige renovatie heeft ondergaan, is gelukkig veel van de originele details bewaard gebleven.

Schreierstoren
Adres: Prins Hendrikkade 94-95

Deze halfronde vestingtoren maakte vroeger deel uit van de stadswallen. Het is de plek waar vroeger de zeemansvrouwen hun mannen uitzwaaiden, vandaar de naam. Een bronzen plaquette herinnert aan de Engelse zeevaarder Henry Hudson, die van hier in 1609 vertrok om Nieuw Amsterdam (New York) te ontdekken.

De Wallen

De Oude Kerk
Adres: Oudekerkplein
De Oude Kerk stamt uit 1306 en is daarmee de oudste parochiekerk van Amsterdam. Het houten gewelf waaruit het dak is opgebouwd, behoort tot het langste in Europa. In de Oude Kerk worden met regelmaat concerten gehouden. Binnen bevinden zich de graven van veel prominente Amsterdammers, onder meer die van Rembrandts vrouw Saskia.
Openingstijden: ma-za van 11.00 tot 17.00 uur; op zondag van 13.00 tot 17.00

Museum Amstelkring/Ons’ Lieve Heer op Solder
Adres: Oudezijds Voorburgwal 40

Het grootste geheim van dit woonhuis uit de 17e eeuw ligt verborgen op zolder, waar ten tijde van de Reformatie een complete ‘schuilkerk’ is ingebouwd. Katholieke gelovigen mochten in die tijd geen openbare kerkdiensten houden.
Openingstijden: ma-za van 10.00 tot 17.00 uur; op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De Sint Nicolaaskerk (1884-1887)
Adres: Prins Hendrikkade

Gebouwd eind 19e eeuw, is de Nicolaaskerk een van de mooiste en best bewaard gebleven Rooms-katholieke kerken van Amsterdam.  De kerk is zeker de moeite van het bezoeken waard, onder meer door zijn prachtige interieur en door de unieke combinatie van elementen uit de neobarok en de neorenaissance. De indrukwekkende voorgevel bestaat uit twee identieke torens met in het midden een rijk versierd rozetvormig raam, bekroond met een beeld van Sint Nicolaas, de beschermheilige van de stad Amsterdam. Ook het Sauer-orgel is een grote trekpleister, vooral als het bespeeld wordt tijdens het Internationale Orgelfestival. Elke zaterdag om 17.00 uur (van september-juni) vindt er een koorconcert plaats, de zogenaamde Choral Evensong  (een koorvespers uit de traditie van de anglicaanse kerk). De toegang is gratis.

Ook de omgeving van de Nicolaaskerk is erg mooi: langs de Warmoesstraat liggen veel mooie oude panden.

Nieuwmarkt

De Zuiderkerk
Adres: Zuiderkerkhof 72

Deze mooie kerk uit de 17e eeuw is ontworpen door Hendrick de Keyser en was de eerste protestante kerk in de Nederlanden.  Vanaf de toren heeft men een prachtig uitzicht over de stad. Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam, is de Westerkerk door Monet op het witte doek vastgelegd. Sinds 1970 is het gebouw enkel nog in gebruik als expositieruimte. Tevens bevindt zich hier de Hall of Fame: een muur waar bekende Nederlanders worden geroemd die zich inzetten voor het goede doel.
Openingstijden: ma-vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur; op donderdag van 12.00 tot 20.00.

Jordaan

De Westerkerk
Adres: Prinsengracht 279 – 281

De Westerkerk is een van de beeldbepalers  van het Amsterdamse stadsgezicht. De 85 meter hoge torenspits met keizerskroon, blauwe globe en vergulde weerhaan steekt overal boven uit. Het verhaal gaat dat Rembrandt hier ligt begraven, hoewel de exacte locatie niet bekend is. Ook Anne Frank maakte in haar dagboek veelvuldig melding van de Westertoren, die nèt te zien was vanuit het zolderraam van hun onderduikadres. In de zomermaanden is de toren te beklimmen tot aan het eerste balkon, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de stad. 

De Noorderkerk
Adres: Noordermarkt 44 – 48

Deze kerk stamt eveneens uit de 17e eeuw en is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis. Deze voor die tijd compleet nieuwe bouwstijl, werd later de standaard voor veel andere protestante kerken in Nederland.
Openingstijden: ma-za van 10.00 tot 16.00 uur.

De Magere Brug
Amstel, tussen Keizersgracht en Prinsengracht

Deze ophaalbrug van wit geschilderd hout is de beroemdste en tevens mooiste brug van Amsterdam. Omdat de brug erg smal is, wordt ze in de volksmond “magere brug” genoemd. Op deze plek over de Amstel staat al een brug sinds 1672. S ’avonds wordt de Magere Brug verlicht.

Plantage

Hollandse Schouwburg/Oorlogsmonument
Adres: Plantage Middenlaan 24

Stammende uit 1892, nam dit ongekend luxe theater (het bezat onder andere een enorme kroonluchter met 140 gaslampjes) tot 1914 een belangrijke plaats in binnen de Joodse buurt. Het werd echter tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers ingezet als deportatiecentrum. Heden ten dage is de Hollandse Schouwburg een oorlogsmonument. Binnen bevindt zich een herdenkingsmuur uit 1962 waarop de namen prijken van alle 104.000 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn gedeporteerd. Achter het museum bevindt zich een kleine herdenkingstuin, een ware oase van rust.

Een wandeling door de Jodenbuurt geeft u een goed beeld van het Joodse Amsterdam in vroegere tijden.

Portugese Synagoge
Adres: Mr. Visserplein 3

Dit indrukwekkende gebedshuis, toentertijd de grootste synagoge ter wereld, stamt uit 1675 en is gebouwd naar het voorbeeld van de Tempel van Salomon. Als door een wonder is deze synagoge de tweede Wereldoorlog onbeschadigd doorgekomen. Het geeft een goed beeld van de rijke Joodse cultuur en de grote Joodse populatie van het 17e-eeuwse Amsterdam. Het interieur is uitgevoerd in Sefardische stijl en bevat twee enorme kroonluchters met 1000 kaarsen die nog steeds aangestoken worden tijdens de gebedsdiensten. In het complex bevindt zich teven de bibliotheek Ets Haim, een van de oudste bibliotheken ter wereld.
De synagoge is open voor bezoekers.

Het Joods Historisch Museum
Amstelstraat 1

Het Amsterdams Historisch Museum is gevestigd in een complex dat oorspronkelijk bestond uit vier synagogen: de Grote Sjoel uit 1671, de Obbene Sjoel uit 1686, de Dritt Sjoel uit 1700 en de Neie Sjoel uit 1752.
Na een grondige renovatie in 1987 beschikt het museum momenteel over een bijzondere collectie Joodse kunst en Joodse religieuze en historische voorwerpen die een goed beeld geven van de geschiedenis van de Amsterdamse en Nederlandse Joden.
Openingstijden: dagelijks  van 11.00 – 17.00 uur. Gesloten op Yom Kippur.

Toegangsprijzen:

volwassenen: 9 euro
jongeren 13 t/m 17: 4,50 euro
Kinderen t/m 12: gratis entree

 

Terug naar boven

Volgende  

Disclaimer: We proberen om de informatie op deze website zo nauwkeurig mogelijk te hebben, we accepteren geen verantwoordelijkheid voor verlies, letsel of ongemak door iemand als gevolg van deze informatie.


 
Internships Spain
    Internships Spain  


Plan de Amsterdam
 vergroten  

 

 

Inleiding | Geschiedenis van Amsterdam | Nutige informatie | kaarten van Amsterdam | Het weer in Amsterdam | Openbaar vervoer

Monumenten in Amsterdam | Museums in Amsterdam | Nachtleven in Amsterdam | Omgeving Amsterdam | Restaurants