Amsterdam Tourist Guide Guide du tourisme à Amsterdam Toeristische gids van Amsterdam

Amsterdam


 


Amsterdam

Op Museumgebied heeft Amsterdam voor ieder wat wils: raak onder de indruk van de topcollecties van het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum, laat de aangrijpende verhalen van het Joods-Historisch Museum en het Anne Frank-huis op je inwerken of laat je vermaken door de wat frivolere collecties van bijvoorbeeld de Heineken Experience (museum in oude Heineken bierbrouwerij) of die van het Hasj-museum. Een goed idee is de aanschaf van de I Amsterdam  Card, een kortingspas met veel voordeel op openbaar vervoer en museumbezoek. Deze kaart is te verkrijgen bij het VVV-kantoor op Schiphol, of tegenover het Centraal Station. Daarnaast is de pas ook verkrijgbaar bij diverse andere verkooppunten in de stad.

Rijksmuseum
Adres: Jan Luijkenstraat 1

Dit gebouw uit 1880, ontworpen door de architect Pierre Cuypers, domineert met zijn indrukwekkende voorgevel het hele Museumplein. Het Rijksmuseum is Nederlands nationale museum en beschikt over s ’werelds grootste collectie Nederlandse schilderkunst van de 15e tot de 19e eeuw. Het Rijksmuseum beschikt daarnaast over enkele bijzondere collecties Vlaamse, Italiaanse en Spaanse kunst, alsmede over een collectie beeldhouwkunst, een geschiedeniscollectie en een collectie Aziatische kunsten. De meeste bezoekers komen vooral voor de Nachtwacht, Rembrandts beroemdste werk en voor de vier werken van Vermeer: Brieflezende vrouw, Het straatje, De liefdesbrief en Het melkmeisje. 
Door zijn omvang valt dit museum eigenlijk niet in een dag te bekijken. Een plattegrond is dan ook onontbeerlijk.

Openingstijden: dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur
1 januari gesloten
Toegangsprijzen Rijksmuseum, De Meesterwerken:
Volwassenen: 12,50 euro
Jongeren onder de 18 jaar: gratis
Houders van museumkaarten en van de I Amsterdam Card: gratis

Van Gogh Museum
Adres: Paulus Potterstraat 7

Een van de mooiste musea van Amsterdam. In dit ruimtelijke en prachtig verlichte gebouw bevindt zich een van de grootste van Gogh-collecties ter wereld. Het museum beschikt over meer dan 200 schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh en zijn tijdgenoten. De collectie is opgezet volgens een chronologische volgorde en laat de belangrijkste periodes uit het  leven van de schilder zien: Nederland, Parijs, Arles , Saint-Rémy  en Auvers -Sur- Oise. Er zijn ook audiotours beschikbaar voor kinderen, zowel in het Nederlands als in het Engels. Prijs: 2,50 euro.

Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 (vrijdags tot 22.00 uur)
1 januari gesloten
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 14 euro
Onder de 18 jaar: gratis
Houders Museumkaart en I Amsterdam Card: gratis

Stedelijk Museum
Adres: Paulus Potterstraat 13, vlakbij het Rijksmuseum.

Museum voor moderne kunst met een collectie kunstwerken van 1850 tot heden. Het museum ondergaat momenteel een ingrijpende verbouwing, maar is sinds kort wel weer te bezichtigen in een aangepaste tentoonstellingsruimte, het Temporary  Stedelijk. De definitieve heropening is voor eind 2011 gepland.
De vaste collectie van het Stedelijk behoort tot de wereldtop en bevat werken van de belangrijkste stromingen van de moderne schilderkunst: het Impressionisme, Fauvisme, Kubisme, en Expressionisme. Verder beschikt het Stedelijk over een collectie beeldhouwwerken, industrieel ontwerp, posters en popart. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tijdelijke exposities.

Openingstijden Temporary Stedelijk: di-zo 10.00 tot 17.00; donderdag 10.00 tot 22.00 uur.
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 10 euro
Kinderen 0-12 jaar: gratis
Houders Museumkaart en I Amsterdam Card: gratis

Anne Frank Huis
Adres: Prinsengracht 263

Onderduikadres van de Joodse familie Frank tijdens de Duitse bezetting. Het geeft een goed beeld van de omstandigheden waaronder de familie Frank heeft moeten leven. Van 1942 tot hun arrestatie in augustus 1944 zat het gezin Frank hier ondergedoken samen met een ander gezin, de familie Van Pels (familie Daan genoemd in het dagboek van Anne Frank ). De onderduikruimte bevond zich in een verborgen ruimte in het achterhuis, alleen te bereiken via een geheime boekenkast. Na de Tweede Wereldoorlog werd Anne Franks dagboek teruggevonden en uitgebracht door haar vader die als enige de oorlog had overleefd. Het originele dagboek is nu te bezichtigen in een vitrine.

Openingstijden:
Winterseizoen van 15 september tot en met 14 maart: dagelijks van 09.00 uur – 19.00 uur.
(Op zaterdagen tot 21.00 uur)
Zomerseizoen van 15 maart tot en met 14 september: dagelijks van 09.00 – 21.00 (op zaterdagen tot 22.00)
juli en augustus: dagelijks van 9.00 – 22.00
Laatste toegang: 30 minuten voor sluitingstijd.
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 8,50 euro
Kinderen 10-17 jaar: 4 euro
Kinderen onder de 10: gratis

Rembrandthuis
Adres: Jodenbreestraat 4

Het Rembrandthuis werd gebouwd in 1606. Rembrandt heeft hier gewoond van 1639 tot 1658. Onlangs is een nieuwe vleugel aangebouwd en beide ruimtes dienen nu als museum. Het museum biedt een interessant inkijkje in Rembrandts leven en in zijn schilderatelier. Daarnaast beschikt het museum over een collectie van 250 etsen van Rembrandt, een van de grootste ter wereld.
Openingstijden: dagelijks van 10.00 – 17.00, vrijdags van 10.00 – 21.00 uur
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 8 euro
Kinderen 6-15 jaar: 1,50 euro
Kinderen t/m 5 jaar: gratis

Amsterdams Historisch Museum
Adres: Kalverstraat 92

Dit museum is gehuisvest in een oud weeshuis dat stamt uit 1578. Het huidige museum is ontstaan na een ingrijpende verbouwing in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw, waarbij is getracht de buitenkant zoveel mogelijk in de originele staat te houden.  Vooral een aanrader is de afdeling 17e eeuw, de Gouden Eeuw van Amsterdam. De collectie van het Amsterdam Historisch omvat schilderijen, prenten, diverse kunstvoorwerpen en archeologische vondsten.

Openingstijden: ma – vrij van 10.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag en zondag: 11.00 – 17.00 uur
1 januari, 30 april en 25 december gesloten

Joods Historisch Museum
Adres: Nieuwe Amstelstraat 3-5

In het gebouw van het Joods Museum bevonden zich oorspronkelijk vier synagogen. Het museum ligt middenin de vroegere Joodse buurt. Door middel van de vaste collectie en wisselende tentoonstellingen wordt een beeld geschetst van de Joodse cultuur door de jaren heen. Het museum beschikt over Joodse kunstwerken en een uitgebreide collectie documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt hier informatie geboden over de Joodse tradities en gebruiken.

Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur.
Gesloten tijdens Joods Nieuw Jaar en Grote Verzoendag.
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 9,00 euro
Kinderen van 13-17 jaar: 4,50 euro
Combinatietickets JHM en Portugese Synagoge
Volwassenen: 12,00 euro
Kinderen 13-17 jaar; 6,00 euro
Kinderen onder de 13 jaar: gratis
Museumkaart/ I Amsterdam Card: gratis

Verzetsmuseum Amsterdam
Adres: Plantage Kerklaan 61

De hoofdcollectie van dit museum geeft een beeld van de Nederlandse verzetsbeweging tijdens de Tweede wereldoorlog, als ook van het leven van de gewone man tijdens de bezetting. De collectie bestaat uit foto’s, posters, historische documenten over de Jodenvervolging en filmjournaals uit die tijd.
Openingstijden: di-vr van 10.00-17.00 uur
Za-ma en op feestdagen van 11.00 – 17.00 uur
1 januari, 30 april en 25 december gesloten
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 5,50 euro
Kinderen 7-15 jaar: 3 euro
Kinderen onder de 7: gratis
Museumkaart/I Amsterdam Card: gratis

Tropenmuseum
Adres: Linnaeusstraat 2

Dit prachtig gebouw herbergt een ware schat aan bijzondere voorwerpen. Het museum bevat een fascinerende collectie over het leven van diverse tropische en subtropische volkeren wereldwijd. Daarbij komen onder andere aan de orde: ecosystemen, wereldmuziek en 350 jaar Nederlandse koloniale geschiedenis. Er is een aparte kinderafdeling. Verder heeft het Tropenmuseum als leuke blikvanger een steeds wisselend “object van de maand”: een museumstuk wat extra in de aandacht wordt gezet. In de museumwinkel kunt u leuke cadeautjes kopen uit verre oorden, zoals originele Afrikaanse maskers.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur
Op 5, 24 en 31 december van 10.00 uur tot 15.00 uur
1 januari, 30 april, 5 mei en 25 december gesloten.
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 9,00 euro
Kinderen 6-17 jaar: 5 euro
Kinderen 0-5 jaar: gratis
Museumkaart/I Amsterdam Card: gratis

Scheepvaartmuseum
Adres: Kattenburgerplein 1

Een van Amsterdams best bewaarde geheimen. Dit meer dan 300 jaar oude gebouw werd vroeger gebruikt als wapenarsenaal voor de marine. De unieke collectie van het museum vertelt het verhaal over Nederlands roemrechte maritieme verleden: over de Gouden Eeuw en over de VOC. Hier kunnen oude scheepsmodellen worden bewonderd en kom je meer te weten over Nederlands grootste overwinning ooit: het verslaan van de Spaanse Zilvervloot. Op het buitenterrein ligt een replica van het VOC schip de Amsterdam.  Het museum ondergaat momenteel een grootscheepse renovatie. De bedoeling is dat de heropening plaatsvindt in de derde week van september 2011. Het VOC-schip De Amsterdam is ondertussen wel te bezoeken.

Openingstijden VOC-schip Amsterdam: di-zo van 10.00 – 17.00 uur
Juni, juli en augustus en tijdens officiële schoolvakanties ook op maandag open
25 december, 1 januari en 30 april gesloten
Toegangsprijzen:
Volwassenen/kinderen 4 jaar en ouder: 6 euro
Kinderen onder de 4 jaar: gratis

Ajax museum
Adres: Arena Boulevard 29, Amsterdam ZO

Dit museum gewijd aan Nederlands bekendste voetbalclub, is een must voor alle voetballiefhebbers. Het museum ligt vlak naast de Arena. Binnen vertellen foto’s van legendarische spelers, prijzen, bekers en allerlei andere soorten attributen over de geschiedenis van de club. In juli en augustus is het mogelijk een rondleiding te krijgen door de Arena. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur.

Openingstijden:
April- september: ma-vr van 9.30 uur – 18.00 uur
Zaterdag en zondag: 10.00 – 17.00 uur.
Gesloten op zondagen dat Ajax thuis speelt
Toegangsprijzen:
Ajax-museum: 3,50 euro
Arena World of Ajax Tour:
Volwassenen: 9 euro
Kinderen: 8 euro

Heineken Experience
Adres: Stadhouderkade 78

Een interactief museum waarin je wordt rondgeleid door de oude Heinekenbrouwerij. Hier beleef je de geschiedenis van het bierbrouwen en het brouwproces van het beroemde Heinekenbier.

Openingstijden:
Ma-za van 11.00 uur tot 19.00 uur
De kassa sluit om 17.30 uur
Bezoekers onder de 18 jaar worden alleen toegelaten onder begeleiding van een volwassene.
Toegangsprijzen:
Volwassenen/kinderen vanaf 16 jaar: 15 euro (inclusief 2 consumpties)
Kinderen tot 16 jaar: 12 euro

Diamant Museum
Adres: Paulus Potterstraat 8 (Museumplein)

Een charmant klein museumpje dat  laat zien hoe een koolstofatoom diep onder de grond zich kan ontwikkelen tot een prachtige diamant. Tevens toont het de vierhonderdjarige geschiedenis van Amsterdam als diamantstad.

Openingstijden: dagelijks van 09.00 uur- 17.00 uur
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 7,50 euro
Met kortingskaart: 5 euro
Kinderen onder de 12 jaar: gratis
Museumkaart: gratis

Tulpenmuseum Amsterdam
Adres: Prinsengracht 112

Een klein maar fijn museum over Nederlands nationale symbool: de tulp. Door middel van een multimediapresentatie wordt verteld over de geschiedenis van de tulp en hoe hij wordt geteeld. Er is ook een klein winkeltje waar bijzondere tulpenbollen te koop zijn.

Openingstijden: dagelijks van 10.00-18.00 uur
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 4 euro
Kinderen onder de 12: gratis

Woonbootmuseum
Adres: Prinsengracht 296K

Dit kleine museum is waarschijnlijk uniek in de wereld. Het geeft een inkijkje in het wonen op een boot. De ruimtes binnen zijn verbazingwekkend groot en comfortabel. Er is een klein winkeltje en een kinderspeelhoek.

Openingstijden:
Maart-oktober: di – zo van 11.00 uur tot 17.00 uur
November tot februari: vr, za, zo van 11.00 uur tot 17.00 uur
1 januari, 30 april, 25,26 en 31 december gesloten.
Toegangsprijzen:
Volwassenen: 3,50 euro
Kinderen: 2,75 euro

Het Hash, Marihuana Hemp museum
Adres: Oudezijds Achterburgwal 148

Dit museum middenin het Wallengebied is een grote toeristische trekpleister. In dit museum komen alle aspecten en toepassingen van de hennepplant aan de orde.

Openingstijden:
Dagelijks van 9.00 uur tot 22.00 uur.
Toegangsprijzen:
Volwassenen en jongeren: 9 euro
Kinderen onder 13: gratis, maar alleen onder begeleiding van volwassene

Sexmuseum
Adres: Damrak 18

Het Sexmuseum ligt vlak bij het Centraal Station en beschikt over een uitzonderlijke en omvangrijke collectie erotische kunst, waaronder schilderijen, foto’s en beelden uit verschillende tijden en culturen.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 23.30 uur
Toegangsprijs: 3 euro
Alleen toegankelijk vanaf 16 jaar.

Terug naar boven


Volgende  

Disclaimer: We proberen om de informatie op deze website zo nauwkeurig mogelijk te hebben, we accepteren geen verantwoordelijkheid voor verlies, letsel of ongemak door iemand als gevolg van deze informatie.


 
Internships Spain
    Internships Spain  


Plan de Amsterdam
 vergroten  

 

 

Inleiding | Geschiedenis van Amsterdam | Nutige informatie | kaarten van Amsterdam | Het weer in Amsterdam | Openbaar vervoer

Monumenten in Amsterdam | Museums in Amsterdam | Nachtleven in Amsterdam | Omgeving Amsterdam | Restaurants